Wie is wie?
“Voor alles is een eerste keer” is een bekend gezegde. Dat geldt ook voor het schrijven van mijn eerste blog. Met het maken van blogs neem ik je graag mee in mijn hobby en passie. En dan in het bijzonder voor de honingbij en solitaire (wilde) bij.
“Onbekend maakt onbemind” is ook zo’n bekend gezegde in onze taal. En dat geldt zeker voor de insecten die volop in onze tuinen aanwezig, vooral in de zomer. Regelmatig krijg ik te horen dat men last heeft van bijen aan tafel en dat ze op de limonade van de kinderen afkomen. Met deze blog wil ik graag het verschil uitleggen tussen hommels, bijen en wespen. Want daar is meestal verwarring over.
De hommel
Het geluid van een hommel is duidelijk te herkennen aan de zware zoem die ze maken. En ze zijn groot, log en harig.
De eerste hommels gaan we binnenkort alweer zien in onze tuin. Dat zijn namelijk de koninginnen die hebben overwinterd en nu weer voor een nieuw seizoen gaan opstarten. Als je in het vroege voorjaar zo’n hommelkoningin uitgeput in je tuin ziet dan kun je haar helpen door een beetje suikerwater (gewone suiker opgelost in kraanwater) op een lepeltje voor haar te zetten zodat ze dit kan drinken. Favoriete plekken voor een hommelnest zijn niet-schoongemaakte nestkasten of in de grond onder losliggende tegels.
Hommels zoeken naar nectar en stuifmeel bij de bloemen en zijn niet geïnteresseerd in de zoete dingen op onze tafels. Van een hommel zul je nauwelijks last hebben op een terras.
De honingbij en solitaire bij
In Nederland zijn 359 verschillende bijensoorten bekend.
De meeste van deze bijen zijn solitaire bijen en zoals de naam al doet vermoeden leven zij solitair (alleen).
Over de solitaire bij ga ik in een andere blog meer vertellen. Ook daarover bestaat nog veel misverstand.
1 soort van die 359 soorten is de honingbij en die leven met velen samen in een volk. De honingbij kan in Nederland niet in het wild overleven en daarom zorgen wij imkers ervoor dat ze een huis, bijenkast, hebben om in samen te leven. Bij honingbijen overleeft het totale volk in de winter en niet alleen de koningin. Dat is een groot verschil met de solitaire bijen. Honingbijen zijn zwart en beige gestreept, hebben een brede taille en zijn behaard.
Ook bijen (honingbij én solitaire bij) hebben nectar en stuifmeel nodig om te overleven.
Zij hebben, net als hommels, geen interesse in onze zoetigheid en zie je niet of nauwelijks bij een terras of in een limonade.
De wesp
Wespen horen bij de familie van de wilde bijen. Net als bij de hommels overleeft alleen de koningin de winter. Ook bij wespen gaat de koningin na de winter op zoek naar voer en een geschikte plek om een nest te starten. Wespen zijn vooral aan het einde van de zomer actief, meestal in de maanden juli en augustus.
Wespen zijn herkenbaar aan hun felle geel-zwarte strepen. Ze hebben een smalle taille en nauwelijks beharing.
Van wespen hebben we bij ons terras de meeste overlast. Zij komen wél op onze zoetigheid af en kunnen agressief reageren. Ondanks dat zijn wespen wel nuttig omdat zij allerlei andere insecten eten zoals muggen, vliegen en teken.
De 3 soorten nog eens naast elkaar: